Skip to main content

Kan de rolstoel lichter?

De oude rolstoel van Susa weegt 23 kg. Kan het ook lichter in de nieuwe rolstoel?

Susa

Susa is 5 jaar en speelt graag op de grond. Ze doet dit zowel binnenshuis als buitenshuis o.a. in de tuin, op het strand en in de sneeuw. Susa is een motorisch handig meisje en het lukt haar goed om de zitbalans te houden en zich schuivend over de grond te verplaatsen. Susa zit in groep 2 en op school zal ze steeds vaker aan tafels aanschuiven en ook vaker met de rolstoel buitenspelen met vriend(innet)jes en haar broer en zus. De rolstoel zal hierdoor steeds belangrijker worden want Susa kan haar beenspieren en romp niet gebruiken. Dit komt door een hoge dwarslaesie a.g.v. een bloeding in het ruggenmerg toen ze dik een jaar was.

De ouders van Susa zijn ondernemend en gaan graag met Susa en haar broer en zus naar het strand, bos en op (fietsvakantie).

 

De rolstoel van Susa

De ouders zijn, over het algemeen, tevreden over de oude (rode) rolstoel. Ze vinden wel dat de rolstoel vrij zwaar is. Susa weegt zelf 17 kg en haar rolstoel weegt 23 kg exclusief werkblad. Wat maakt de rolstoel zo zwaar?  Waar komt dit extra gewicht door? Samen met de firma RD mobility bekijken we of en hoe het beter kan.

De problemen met de (oude) rolstoel zijn:

–           Susa kan nu niet ontspannen zitten in de rolstoel; ze zakt in een kyfotische houding (ronde rug) waarbij het bovenlijf naar voren valt door de niet goed aansluitende rechte rugleuning. Het gevolg is dat Susa minder lang in de rolstoel wil zitten. Heup- en borstgordel zijn nu nodig voor steun en veiligheid.

–           Susa legt nu kleine afstanden af van maximaal 50 meter en als het langer wordt dan laat zij zich graag duwen (terwijl ze een ondernemend en sportief meisje is). Dit gebeurt met ouders onderweg en ook op het schoolplein waar ze zich door vriendinnetjes laat duwen. Susa ervaart dit overigens zelf (nog) niet als een probleem want het is gezellig (maar ze heeft ook nog niet de ervaring dat dit beter kan in een lichter rijdende rolstoel). Het op gang brengen van de zware rolstoel is daarnaast bovendien ook zwaar.

 

–           Het lukt Susa nu niet om thuis bij de voordeur of achterdeur zelfstandig binnen te komen vanwege een licht hoogteverschil. Het hoge gewicht van deze rolstoel is voor haar niet makkelijk tegen de zwaartekracht in de helling op te duwen (terwijl ze toch voor haar leeftijd behoorlijk handig en sterk is). Zie het filmpje onderaan deze pagina en het uitgebreidere filmpje ‘Een lichtere rolstoel voor Susa’ in de boekenkast

–           De huidige rolstoel rijdt te zwaar en is ergonomisch qua hoepelafstelling niet optimaal afgesteld om Susa alle rolstoelvaardigheden spelenderwijs te kunnen laten oefenen in de komende 3 jaar.

Gebruikswensen nieuwe rolstoel:

–           Susa heeft een zithouding die ontspanning biedt (om uit te rusten van het (vele) spelen op de grond. Gezien haar leeftijd is het de verwachting dat zij in de komende jaren langer achter elkaar in de rolstoel gaat zitten.

–          Vanuit een veilige ontspannen zithouding wil zij actief kunnen zijn en zonder te veel energie kunnen rollen, draaien, keren en stoppen.

–         De zitting moet voor de huid van de billen veilig en comfortabel zijn d.w.z niet te veel druk.

–        De rugleuning moet zijwaartse steun bieden aan de romp en voor-achterwaartse steun maar niet te hoog zijn (ook vrijheid bieden) en goed instelbaar; d.w.z. heel lokaal en precies.

–        De rolstoel moet goed en makkelijk in te stellen zijn naar gelang Susa groeit. De afstelling zal altijd nauw letten om Susa optimaal te laten zitten en rijden. Dit geldt voor zitting en rugleuning.

–           Susa rijdt in een lichte rolstoel die licht rijdt en is ook makkelijk te vervoeren (qua tilgewicht en tilomvang bijv. in de auto etc.). Nu lastig te tillen voor opa en oma.

–           Susa heeft een rolstoel waarmee ze rolstoelvaardigheden zoals wheelie/balanceren op de achterwielen veilig en vertrouwd kan leren. Dit is belangrijk voor het zelfstandig buiten rolstoelrijden waarbij ze drempels, stoepranden, plateaus hellingen etc.(spelenderwijs) leert nemen. Juist de komende jaren zijn qua ontwikkelingsfase perfect om deze motorische vaardigheden te leren die ze hard nodig heeft voor zelfstandig rolstoelgebruik (en met vriend(innetjes) en ook met het oog op hobbies/sport

–           Susa gaat met de rolstoel handbiken. De rolstoel moet dus geschikt zijn voor handbikegebruik en zelf aankoppelen is dan ook handig om te leren.

–           Susa gaat de komende jaren ook zelf in en uit de rolstoel door via de voetplaat in de rolstoel te klimmen vanaf de grond. Uiteindelijk zal ze ook vanuit de rolstoel direct op de bank kunnen schuiven. Om dit te kunnen (leren) moet er niks bij de zitting in de weg zitten. In het begin zal dit nog met een glijplankje gebeuren.

Hier lees je hoe de nieuwe rolstoel bevalt bij Susa, haar ouders en behandelaars. In onderstaande filmpje probeert Susa het nog een keer in de oude rolstoel. Zie ook het uitgebreide filmpje Een lichtere rolstoel voor Susa in de boekenkast.

Zit jij wel goed?

Doe de check

Heb jij zelf tips?

Deel jouw ervaring
Close Menu